‘Nationale Groente- & Fruitdag’

Dat is het vandaag! Groenten en fruit in de spotlight. We laten zien wat een overvloed aan groenten en fruit Nederland te bieden heeft en hoe we met z’n allen er nog veel meer van kunnen eten. Ik ondersteun dat van harte en daarom ben ik partner van dit project geworden. En ik ga óók voor biologisch(-dynamisch)!
https://nagf.nl/nieuws/nationale-groente-en-fruitdag

Deze eerste editie staat in het teken van ‘Groentefruitrijke lunch’.

In Japan is het normaal om drie maal per dag bij iedere maaltijd een tsukémono te eten. Voor ons een makkie om dat twee keer per dag te gaan doen, toch? Serveer bij je lunch zo’n heerlijke knapperige groente-pickle. Je maakt het super snel en eenvoudig in de pickle-pers. Eet het als verrassend bijgerecht of gebruik het als garnituur op een broodje.

 

Recept
Indonesische komkommer-pickle

Met tsukémono kun je qua smaak alle kanten op. Nu is een groentepickle direct uit de pers al smakelijk: hartig en verrassend knapperig. Het wordt nog leuker als je ‘m nog meer op smaak brengt. Niets is te gek. Kijk in je koelkast of kruidenlade. Wat heb je in huis? Voor deze pickle liet ik me inspireren door een recept van een Indonesisch zoetzuur.

  • 1 komkommer
  • zeezout (2% van het groentegewicht)
  • ½ eetl ketjap
  • 1 theel sambal
  • 1 theel knoflookpasta
  • 1 theel gemberpasta
  • scheut rijstazijn
  • scheutje diksap
  • gebakken uitjes

Weeg de komkommer en bereken de hoeveelheid zout.
Snijd de uiteinden van de komkommer af en snijd de komkommer in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukken.
Doe de stukjes in een ruime kom, strooi het afgewogen zout erover en kneed het zout door de groente.
Doe de komkommer in de pickle-pers. Zet de deksel op de pers en laat 45 minuten onder druk op kamertemperatuur picklen.
Laat de komkommer in een vergiet goed uitlekken en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Meng in een kom de ingrediënten voor de marinade door elkaar.  Hussel de gepicklede komkommer er door en laat de smaken even intrekken.
Strooi -voor nog meer knapperigheid- bij het serveren nog wat gebakken uitjes over de 
tsukémono.