Inspiratie
Injera: gefermenteerd platbrood van teff
Teff (Eragrostis Teff) 2021-01 Teff is een intrigerend graan; nieuw voor ons, maar eeuwenoud in Afrika. Het is een uniek oergewas uit de hoogvlakten van het oude Abessinië -het huidige Ethiopië en Eritrea- en wordt vermoedelijk al gecultiveerd vanaf 4000 v.Chr. Het woord teff [...]
Tsukémono receptenwedstrijd 2020: verzin een kerst-pickle en win een glazen pers!
Heb je je kerstmenu al in beeld? Dit jaar vieren we allemaal kerst in kleine kring en blijven we meer thuis. De kans is dus groot dat ook jij lekker gaat koken. Heb je er al aan gedacht om een tsukémono te gaan serveren? Een [...]
Recepten voor Kerst tsukémono (de wedstrijd van 2019)
2020-12 Vorig jaar was de eerste editie van de receptenwedstrijd voor een kerst-tsukémono. Ook dit jaar maak je kans om een glazen pickle-pers te winnen. Om je een voorproefje te geven, dit zijn de leukste recepten van kerst 2019: De winnaar van 2019 is: [...]
Wie zuur is, krijgt lekkers (een gefermenteerd Sinterklaasgedicht)
Sint gaat zich graag te buiten aan borstplaat en speculaas, Maar is door al dat gesnoep zijn spijsvertering niet meer de baas. Radeloos wordt hij er van, in zijn protesterende buik is het vaak een dolle boel: Makkers staakt uw wild geraas en laat [...]
Picklestone: het verhaal van de ontwerper Tomonori Tanaka
About Picklestone 2020-11 Picklestone is ontworpen door Tomonori Tanaka uit Kyoto. Ik vroeg hem zijn verhaal te doen: I'm an advertising designer working for a Japanese advertising agency. I was busy every day and my work was taking over my life. So I wanted to [...]
14 oktober 2020: Nationale Groente- en Fruitdag > recept Indonesische komkommer-pickle
'Nationale Groente- & Fruitdag’ Dat is het vandaag! Groenten en fruit in de spotlight. We laten zien wat een overvloed aan groenten en fruit Nederland te bieden heeft en hoe we met z'n allen er nog veel meer van kunnen eten. Ik ondersteun dat [...]
Shiso pickle, en alles over het kruid
Het kruid shiso is voor mij een echte Japanse smaak. Het decoratieve getande blad van de Perilla frutescens is familie van de munt. Ondanks dat, wordt het kruid soms ook wel Japanse basilicum 🍃 genoemd. Het is inheems in China, Birma en India, het kruid [...]
Houten vaten – kioke
09-2020 In Japan raakte ik enorm onder de indruk van de statige traditionele cederhouten fermentatie-vaten. Kioke worden ze daar genoemd. Vroeger werden in Japan alle gefermenteerde producten (sojasaus, miso, mirin, rijstazijn, sake en tsukémono pickles) gemaakt in deze houten vaten. Daar is een goede [...]
Komkommertijd: pickle met zoete miso dip
08-2020 Augustus is dè maand van een rijke komkommeroogst. Dit recept maak je van komkommer of courgette uit de pickle-pers, die je serveert met een zoete miso dip. Lekker bij een zomerse borrel of als BBQ bijgerecht. Komkommerpickle met zoete miso dip 1 komkommer [...]
Hollandse picklelaar in de Japanse krant
2020-08 Eind 2019 maakte ik met chef Anja van Wezel een fermentatie-tour door Japan. We delen de liefde voor de Japanse keuken, de macrobiotiek en fermenteren. Anja is plant-based chef gespecialiseerd in de Japanese boeddhistische keuken ‘Shojin Ryori’ en is eigenaar van Moon Rabbit Cafe [...]
Zijn jouw fermentaties net zo zuur als de mijne?
2020-07 Ik heb een groot vertrouwen in het welslagen van mijn fermentaties. Ik fermenteer graag ‘wild’. Ik vertrouw op de aanwezige melkzuurbacteriën op groente, in onze groentetuin, op mijn handen (weet je nog, in mijn Tsukémono boek schrijf ik over het Koreaanse woord son-mat: de [...]
Duidelijkheid op je broodplank: nieuwe wetgeving voor brood
2020-07 Op 1 juli 2020 is het aangepaste Warenwetbesluit ‘Meel en brood’ ingegaan. Daarin staan strengere regels voor speltbrood, meergranenbrood en (zuur)desembrood. Ook moet bij elk brood vermeld worden of het gaat om wit, bruin of volkoren, Verder komt er een nieuwe categorie brood [...]