Inspiratie
Info over het boek: ‘Voeding en de gevende kracht van de mens’ van Heinz Grill
Hieronder vind je het voorwoord van het vertaalde voedingsboek van Heinz Grill zodat je een indruk kunt krijgen omtrent de inhoud en de opbouw. Heinz Grill belicht in dit boek zowel de voeding alsook de mens vanuit een ruimer gezichtspunt dan gebruikelijk. Mijn collega [...]
Sopropo – bittermeloen
Sopropo - de smaak van bitter 10-2021 Voor Nederland een nieuwe groente: sopropo, ook bittermeloen of bittergourd genaamd. In de Surinaamse keuken heeft ie een ereplaats. Kenmerkend aan deze komkommer met drakenhuid is zijn uitbundige bitterheid. Bitter is voor zoet en zout etende smaak-luilakken [...]
Komkommertijd 2021: Kyūri shoyu-zuke (tsukémono)
Hoera, het is komkommertijd en we gaan een kyūri tsukémono maken 08-2021 Er zijn vele manieren om Japanse pickles te maken. Ik maak ze meestal van rauwe groenten in de pickle-pers. Het is komkommertijd, dit keer [...]
Maekake – het trendy Japanse schort
No Time to Die: wear a maekake! 08-2021 Het canvas maekake schort was de standaard werkkleding voor handelaars en ambachtslieden in de Edo-periode. De kans is groot dat het nu cultstatus gaat krijgen. Q draagt ’t in de komende James Bond film No Time [...]
Dionysische fermentatie: druivenblad
07/2021 Dionysos is de Griekse god, die de mensheid de druivenplant en de kennis van het maken van wijn schonk. Of hij ons ook het fermenteren van het edele druivenblad leerde, is in de geschiedschrijving verloren gegaan. Daarom op deze plaats een opfrisser. De [...]
Seitanology: wheat meat > maak je eigen seitan!
Seitan wordt vaak een vleesvervanger of wheat meat genoemd. Ik noem het zelf graag een plantaardig eiwitcomponent in een (Aziatische vegetarische) maaltijd. Zoals bijvoorbeeld tempeh en tofu dat ook zijn. Seitan is dus het eiwitrijke product wat gemaakt wordt van de gluten uit tarwe- of [...]
Bak Tibetaans gerstebrood (en alles over gerst)
2021-03 Ik had ineens zin in Tibetaans gerstebrood. We eten nog maar weinig gerst. Drinken doen we 't wel. Biertje 🍻?Ik was 't een beetje uit het oog verloren omdat het niet meer standaard in het assortiment van mijn natuurvoedingswinkel zit en besteld moet [...]
Nanostopper: bewaar je fermentaties en voedingsmiddelen duurzaam in glas onder vacuüm
2021-02 Voedsel in glazen potten vacuüm bewaren, het klinkt me als een duurzame droom. Sinds een paar weken test ik Nanostopper. Ik vind het een geniale vinding en ben er wild enthousiast over. Ik ben er zo blij mee dat ik het direct heb [...]
Injera: gefermenteerd platbrood van teff
Teff (Eragrostis Teff) 2021-01 Teff is een intrigerend graan; nieuw voor ons, maar eeuwenoud in Afrika. Het is een uniek oergewas uit de hoogvlakten van het oude Abessinië -het huidige Ethiopië en Eritrea- en wordt vermoedelijk al gecultiveerd vanaf 4000 v.Chr. Het woord teff [...]
Tsukémono receptenwedstrijd 2020: verzin een kerst-pickle en win een glazen pers!
Heb je je kerstmenu al in beeld? Dit jaar vieren we allemaal kerst in kleine kring en blijven we meer thuis. De kans is dus groot dat ook jij lekker gaat koken. Heb je er al aan gedacht om een tsukémono te gaan serveren? Een [...]
Recepten voor Kerst tsukémono (de wedstrijd van 2019)
2020-12 Vorig jaar was de eerste editie van de receptenwedstrijd voor een kerst-tsukémono. Ook dit jaar maak je kans om een glazen pickle-pers te winnen. Om je een voorproefje te geven, dit zijn de leukste recepten van kerst 2019: De winnaar van 2019 is: [...]
Wie zuur is, krijgt lekkers (een gefermenteerd Sinterklaasgedicht)
Sint gaat zich graag te buiten aan borstplaat en speculaas, Maar is door al dat gesnoep zijn spijsvertering niet meer de baas. Radeloos wordt hij er van, in zijn protesterende buik is het vaak een dolle boel: Makkers staakt uw wild geraas en laat [...]