Laurier is een veelgebruikt kruid in de keuken. Vers blad heeft een sterkere smaak dan gedroogd. Ik ben gelukkig om een struik in de tuin te hebben, het is een ‘ever green’ en pluk het hele jaar door. Deelnemers van mijn fermentatie workshops wandelen ook graag de tuin in voor het blad om de zuurkool op smaak te brengen.
Onderdeel van een ‘bouquet garni, is het blad een aromatische smaakmaker in bouillon, soep, saus en stoofpot. Laurus nobilis is de Latijnse naam en dat betekent ‘prijs‘ en ‘bekend‘. Symbool voor wijsheid en glorie. Zet je lauwerkrans maar op!
Wildplukkers, voedselbossers en fermenteerders opgelet!!!
In het vroege voorjaar maakt de struik bloemknopjes aan, die zich later in de lente openen als wasachtige kleine lichtgele bloempjes. Wist je dat je de knopjes kunt fermenteren en ze op deze manier zeer lang kunt bewaren? Door het lacto fermentatie proces ontwikkelen ze een aangename smaak van het melkzuur. Je proeft ook de aromatische, harsachtige smaak van laurier. Dat maakt het een spannend smaakmakertje! Deze fermentatie geeft ik een extra (smaak)boost met wat pekel van eerdere fermentaties: het pekelvocht van zuurkool en kimchi. Tevens voeg ik toe een scheut ume-su, de gefermenteerde azijn van de umeboshi pruim. Voor de fermentatie moet je wel het juiste moment kiezen. Pluk ze in de fase dat het nog dichte bloemknopjes zijn. dat is eind maart, begin april. Als ze opgaan tot bloem ben je te laat, want dan vallen de kappertjes uit elkaar.
Met dit originele recept maak je je eigen kruidige Hollandse kappertjes!
- 40 gram knopjes van de laurierbloemen
- fijn zeezout (2%)
- 20 gram pekel van (rode) zuurkool
- 1 theelepel pekel van kimchi
- scheut ume-su azijn
- Pluk de gesloten witte knopjes van de laurier en was ze.
Zet een glazen potje of pickle-pers op de weegschaal en zet ‘m op ‘0’ (nul). - Giet er water over tot de knopjes onder staan.
- Bereken van dat gewicht (knopjes + water) 2% zout. Voeg de smaakpedels en ume toe. Meng het goed door
- Zet het gewicht op de pickle-pers en fermenteer 6 weken op kamertemperatuur.
- Roer of schud iedere dag door.
- Als de kappertjes aangenaam zuur smaken bewaar je ze in de koelkast.
Noot:
Als je geen pekel met smaak of ume-su hebt, dan laat je dat gewoon weg.
Super tip:
Doe blaadjes laurier in je voorraadpotten van meel, graan en peulvruchten. De laurier weert insecten zoals klanders.
Kijk mijn instructiefilmpje op YouTube: