No Time to Die: wear a maekake! 

08-2021
Het canvas maekake schort was de standaard werkkleding voor handelaars en ambachtslieden in de Edo-periode. De kans is groot dat het nu cultstatus gaat krijgen.
Q draagt ’t in de komende James Bond film No Time to Die.
Maekake was de standaard werkkleding voor handelaars en ambachtslieden in de Edo-periode (1603-1868).

Mijn trots, de maekake die ik kreeg van de tamari brouwer zelf. Het t-shirt kocht ik in de beroemdste keukenwinkelstraat van de wereld: Kappabashi Street in Tokyo. Op het shirt staat een tsukémono komkommerrecept. 😀


Maekake 前掛け betekent letterlijk ‘vooraan hangen’. Het beschermt de drager tegen lichamelijk letsel en de hitte van vuur. Het voorkomt ook het beschadigen en vies worden van kleding. Het indigoblauwe schort van een zwaar geweven kwaliteit canvas van katoen heeft een franje aan de onderkant. De kenmerkende rood-wit gevlochten banden worden dubbel om de taille gewikkeld en aan de voorkant gestrikt. Een functie die druk uitoefent op de onderrug en zo de drager helpt om de lichaamshouding te verbeteren en lage rugpijn te voorkomen. Bij het sjouwen van vaten werd de dikke stof ook als schouderbeschermer gebruikt. 

Onder andere rijstboeren, saké- en sojasausbrouwerijen en misomakers droegen maekake versierd met hun bedrijfslogo om promotie te maken voor hun bedrijf. Niet alleen droeg het winkelpersoneel deze schorten, maekake werd ook cadeau gedaan aan klanten als een originele blijk van waardering. Zo maakte ik in Japan voor het eerst kennis met het schort toen ik er een cadeau kreeg van de eigenaar van de tamari brouwerij Marumata Shoten. Deze sojasaus is in Nederland verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkels van het merk Terrasana. Het schort draag ik sindsdien met trots als ik fermentatieworkshops geef.

De stad Toyohashi in de prefectuur Aichi was het belangrijkste gebied van de productie van deze Japanse tailleschorten. Het in Japan gemaakte canvas raakte echter in de naoorlogse periode uit de gratie, vanwege de komst van goedkoop geïmporteerd katoen en synthetische vezels. Tegenwoordig maken de originele schorten gelukkig een comeback in izakayas (bars en restaurants) in heel Japan.

Maekake krijgt nu wereldwijd bekendheid omdat het schort – met afbeelding van Mount Fuji- te zien zal zijn in de komende 007 film ‘No Time to Die’.

Een moderne (toeristen?) maekake, met -als ik me niet vergis- het teken voor voorspoed.

Om optimaal te profiteren van een maekake-schort, moet het zo strak worden gedragen als comfortabel is. Wikkel de maekake rond de bovenkant van je heup. Haal diep adem en adem dan langzaam uit. Wikkel de banden om je rug en breng ze naar voren. Zorg ervoor dat de banden gelijk zijn en zo strak mogelijk worden getrokken zonder ongemak te veroorzaken. Je moet je gesteund voelen, niet beperkt. Bind ze stevig vast aan de voorkant met een eenvoudige knoop.

de Gerstman: op dit vintage schort zijn gerst en rijst te zien. De tekst kan ik niet lezen. Misschien een maekake van een miso maker? Shiro miso en mugi miso? Op het t-shirt wuiven ook de gersthalmen.