Video’s

BNNVara ‘De Nationale Kaktest’

22 maart 2022

Onze darmen hebben een enorm belangrijke functie in ons lichaam. Ze worden ook wel onze tweede hersenen genoemd. Denk je aan darmen, dan denk je natuurlijk ook aan wat je in het kleinste kamertje achterlaat. Iedereen poept, maar niemand heeft het erover.
In de Nationale Kaktest op TV werden alle taboes rondom onze wc-gewoontes doorbroken. Presentator Jurre Geluk vraagt in een kort intermezzo Peter van Berckel uit over fermenteren. In een poep en een scheet legt Peter het uit. Het programma werd in maart 2022 uitgezonden bij BNNVARA op NPO 3.

Binnenste Buiten

6 maart 2019

Culinair expert Alain Caron is in Amersfoort waar hij samen met fermentatie-expert Peter van Berckel gaat fermenteren.

Korte clip van het winnende recept van de ‘Pekelchallenge’ van Koken met Kennis

januari 2018

Het pickle-pers recept van Peter van Berckel werd de winnaar bij de ‘Pekelchallenge’, uitgeschreven door ‘Koken met Kennis’.

Peter is te gast bij Eke Mariën en bekijk hier de korte clip.

Het winnende recept van de ‘Pekelchallenge’ van Koken met Kennis

januari 2018

Het pickle-pers recept van Peter van Berckel werd de winnaar bij de ‘Pekelchallenge’, uitgeschreven door ‘Koken met Kennis’.

Peter is te gast bij Eke Mariën en bekijk hier het hele proces.

Westbroek op bezoek

december 2015

Henk Westbroek kwam in Amersfoort met zijn RTV-Utrecht filmploeg op bezoek in de gezellige keuken & workshopruimte van Peter van Berckel. En vroeg hem vervolgens het hemd van het lijf over fermenteren.

Film fermenPeer Katzdag

juni 2017

In juni 2017 was Sandor Katz voor het Rotzooi fermentatie festival een dag in Amsterdam. Peter hield een korte presentatie over de pickle pers.

Video is gemaakt door foodwriter Kelly Bennis

Fermenteren Dwingelderheem

fermenPeer geeft ook workshops in het land. Een favoriete stek is de prachtige vergader- en workshoplocatie Dwingelderheem in het Drentse Dwingeloo.

Tsukémono traditie in Japan

Dit filmpje geeft een goed beeld over de traditie en welke plaats de Tsukémono pickle in het dagelijkse leven van Japan inneemt. Een reportage uit de Japanology serie.

Artikelen

Fit met Voeding Titelblad

De prehistorische mens deed het al

– Fit met Voeding, april 2023 –

‘Fermenteren heeft mij altijd geboeid. En ik heb het altijd ook wel als onderdeel van de natuurvoeding gezien. Het is een duurzame manier van voedselconservering, waarvoor je geen energiebron nodig hebt. En ik wist ook altijd: het zijn heel spannende smaken en gefermenteerde producten zijn super goed voor je gezondheid. Het had dus altijd wel mijn interesse.’

Download de pdf om verder te lezen

De magie van het fermenteren

– Odin, herfst 2016 –

In gesprek met Peter van Berckel

Fermenteren is in de gangbare voeding eigenlijk nooit een onderwerp geweest, er werd nauwelijks over gesproken of geschreven. Hier lijkt echter verandering in te komen. Onder andere dankzij beroemde sterrenchefs, zoals die van het Deense restaurant Noma, lezen we er steeds vaker over. Er wordt steeds meer bekend over de belangrijke gezondheidsvoordelen die het fermenteren van voedsel met zich meebrengt. Om meer over dit onderwerp te weten te komen, spraken we met voedingsdeskundige Peter van Berckel.

Download de pdf om verder te lezen

Hoe kun je de vitaliteit van groente behouden?

– Dynamisch perspectief, juli 2015 –

Hoe kun je de vitaliteit behouden?

Als sla is verlept of bietjes zijn gerimpeld, is de vitaliteit dan met het vocht verdwenen? Wat hebben geoogste gewassen nodig om al hun voedingskwaliteiten te behouden? Natuurvoedingskundige Ilse Beurskens zocht een antwoord op deze vragen en ging in gesprek met zes deskundigen.

Download de pdf om verder te lezen

De weckpot is terug

– Smaakmakend, 2015 –

Overal ter wereld doen ze het

Fermenteren is zo oud als de weg naar Rome. In ons land is de oeroude bewaartechniek van voedsel bezig met een revival, die wordt aangevoerd door driesterrenchef Jonnie Boer en andere topkoks. En ook hobbykoks zijn enthousiast. Geen wonder, weet Peter van Berckel.

Download de pdf om verder te lezen