2021-02
Voedsel in glazen potten vacuüm bewaren, het klinkt me als een duurzame droom. Sinds een paar weken test ik Nanostopper. Ik vind het een geniale vinding en ben er wild enthousiast over. Ik ben er zo blij mee dat ik het direct heb opgenomen in het assortiment van mijn webshop. Mijn missie om de keuken zoveel mogelijk #plasticfree te maken krijgt hiermee een enorme boost.
Het is een genadeklap, de doodsteek voor Tupperware. Het laatste grote bolwerk van plastic in mijn keuken. Een collectie van drie generaties bijeengebracht. Zoete herinneringen aan koekjes uit de Tupper bij mijn grootouders. De vacuümemmer voor handwas die ik van ons moeder mee kreeg toen ik op kamers ging wonen. De eeuwige zoektocht naar deksels die elke keer onvindbaar zijn. Die lelijke fletse kleuren waar je op een gegeven moment van gaat houden. Het geluid van het ontluchten van de deksels. En zeg eens eerlijk: there’s no party like a Tupperware party.

Ik bewaar al veel voedingsmiddelen in glazen potten, maar voor sommige dingen vond ik Tupperware nog wel verrekte handig. Aan deze nostalgie komt een einde nu Nanostopper zijn intrede in mijn keuken maakt.

Langere houdbaarheid
Met Nanostopper kun je in flessen, potten en containers vacuüm creëren door lucht te verwijderen. Zuurstof is één van de belangrijkste elementen die zorgen voor verlies van smaak, voedselbederf en narigheid bij fermentaties. Minder zuurstof betekent minder oxidatie. Met Nanostopper wordt oxidatie vertraagd en zal de inhoud langer vers blijven en zijn smaak behouden. Denk aan gesneden groente of fruit, noten en zaden (walnoten, pijnboompitten, paranoten), koffiebonen, eigengemaakte mayonaise, een open fles kwetsbare (lijnzaad)olie, vruchtensap of wijn. Koop in bulk en verdeel grote hoeveelheden in kleine potjes. Portioneer maaltijden, maak verse snacks of lunches (salad in a jar) vooruit, bewaar restjes. 

Vacumeer in een glazen pot
Met Nanostopper transformeer je elke glazen conservenpot in een handomdraai in een vacuüm bewaarcontainer. Maak snel en veilig een gat in het deksel, leg de Nanostopper er op, vacumeer met het pompje en bewaar tot 5x langer!
Minder plastic, minder verpakkingen, minder voedselverspilling. 

Wat ik ook heel gaaf vind, is dat het een Hollandse vinding is. Nanostopper is met trots uitgevonden, ontwikkeld en geproduceerd in Nederland. Een duurzaam streekproduct dus 😄.

Hoe Nanostopper beschermt
Nanostopper’s gepatenteerde technologie zorgt voor een 100% afdichting, met indrukwekkend kleine afmetingen. Het belangrijkste element is de tweevoudige afdichting:

(1) Het 1-weg ventiel zorgt ervoor dat lucht alleen naar buiten kan stromen.
(2) De geïntegreerde pakking zorgt tegelijkertijd voor een hermetische sluiting rondom.
In een paar seconden pompen zorgt deze innovatieve technologie voor een optimale houdbaarheid van de inhoud.

Fermenteren – hoe weer je zuurstof uit je fermentaties?
Bij fermenteren dien je een paar zaken goed in de gaten te houden. Dat is de juiste hoeveelheid zout, de temperatuur en in de meeste gevallen het weren van zuurstof. Zuurstof geeft (oppervlakte)bederf en kan ongewenste schimmelgroei uitlokken.

Je kunt tijdens het fermenteren zo min mogelijk je potten openen, maar dan heb je weer minder controle op het verloop van het proces. Een waterslot is handig, die zorgt er voor dat koolzuurgas kan ontsnappen, zodat er geen druk in je fermentatiepot ontstaat. Maar het haalt niet de zuurstof uit je fermentaties.

Mijn zoektocht
Al jaren ben ik op zoek naar een oplossing voor het zuurstofarm krijgen van mijn fermentaties.
En dan vooral bij fermentaties die weinig pekel op de oppervlakte hebben: sauzen en pasta’s, zoals bijvoorbeeld gefermenteerde sambal en mierikswortel. Ook zocht ik een manier om de oppervlakte van eigengemaakte miso niet meer te laten oxideren. 

Een veelgebruikte techniek is het vullen van een zip-lock zakje met pekelwater en die je op de oppervlakte van je fermentatie laat zakken. Zelf wil ik dat niet: ik wil geen zacht plastic op mijn fermentaties / in mijn eten (inwerking zout en zuur op plastic).
Een vacumeerapparaat lost het probleem van zuurstof ook op. Ik twijfel al jaren over sous vide en kocht bij de Aldi een goedkoop apparaat om ’t toch maar eens te testen. Het ding staat echter al twee jaar te verstoffen in een kast: elke keer als ik naar die plastic vacuümzakken kijk voel ik een weerstand die ik maar niet kan overwinnen. Het geeft plastic afval en nogmaals: ik wil mijn eten gewoon niet in zacht plastic doen.

Als slecht compromis probeerde ik ook de RoyalVKB hard plastic vacuüm vershouddozen van de Albert Heijn zegeltjes. Het bleken kløtebakjes te zijn die nooit hun vacuüm vasthielden.

De ontdekking van Nanostopper gaf me een Eurekagevoel. Dit is een perfecte oplossing voor de wens die ik had: (gefermenteerde) voeding zuurstofarm bewaren in glas. 

Nieuwe (groente)fermentaties zijn in de startfase het meest actief: er wordt koolzuurgas geproduceerd. Het gas duwt in deze fase het ventiel omhoog: je zult die eerste dagen dus regelmatig de pomp moeten gebruiken om het opnieuw vacuüm te trekken.

In mijn webwinkel is verkrijgbaar:
Nanostopper voor potten (incl. vacuümpomp, dekselsnijder en 6  stoppers)
Nanostopper uitbreidingsset met 12 stoppers