Peter

Fermenteren is voor mij alchemie: een levensmiddel wordt meer dan wat het oorspronkelijk was. Ik heb er een boek over geschreven en wil mijn kennis daarover zoveel mogelijk delen. Met groot plezier geef ik workshops over de technieken, culturele achtergronden en gezondheidsvoordelen.

De liefde voor fermenteren begon in de jaren ’80 waar het een onderdeel was van de natuurvoedingsleer waar ik op dat moment een opleiding in volgde. Ik raakte vertrouwd met desem, kombucha, kefir en tempeh, en producten uit de Japanse schatkamer van de macrobiotiek waaronder miso, shoyu, tamari, ume, nattō en de pickle pers. De wens om het zelf te kunnen maken groeide met me mee. Er was in die tijd weinig informatie voor handen. Gelukkig was daar op een goed moment een exemplaar van het eerste boek van Sandor Katz, inmiddels wereldwijd erkend als de ‘godfather of fermentation’.

‘Peter van Berckel hoort tot een nieuwe generatie fermentatieleraren die overal ter wereld opstaat.
Peter is een autodidactische fermentatie-onderzoeker die gedreven is om te delen wat hij geleerd heeft.’

 

SANDOR KATZ (auteur van The Art of Fermentation)

Met een beduimeld exemplaar van dat boek in handen is het in 2013 allemaal in een zoute stroomversnelling geraakt: lezen, studeren, experimenteren en de fermentatieworkshops ontwikkelen. Tot de dag van vandaag blijft het een bijzondere ontdekkingstocht. Ik verwonder me nog steeds over de smaaktransformaties en de effecten op mijn gezondheid, vitaliteit en spijsvertering.

Fermenteren zit zelfs in mijn genen. Mijn voorvaderen waren fermenterende jeneverdestilleerders en bierbrouwers: de familie Van Berckel was vanaf 1700 eigenaar van Bierbrouwerij De Gekroonde P in Delft.

Peter is medeoprichter en docent bij kookschool voor natuurvoeding ‘de Groene Kookacademie’.