Herken je het,
dat een zakje specerijen maanden, jaren onopgemerkt blijft liggen in de kruidenhoek. Nu heb ik mijn specerijen aardig georganiseerd vind ik; alles keurig en overzichtelijk op rijtjes in uniforme potjes in een eigen lade.
Echter, ik vond in een hoekje een ‘vergeten specerij’ een zakje die de eregalerij der kruidenpotjes nooit gehaald had. Ik wist geen raad met de geur en had er nooit een etiketje voor gemaakt. Dat is niet goed voor een specerij. Enfin, ik kwam ‘m weer tegen, ik rook, ik ging er mee aan de slag en bracht een tsukémono pickle er mee op smaak. En ik sloot vriendschap met de kleine zaadjes. Heb je wel eens van ajowan gehoord?
Ajowan
bitter – aromatisch – peperig
Botanische naam: Trachyspermum ammi, familie van de schermbloemigen (Umbelliferae), verwant aan komijn en karwij.
Ajowan, ajwain, koningskummel, ajwain, bishop’s weed, yavani (Ayurveda), Ethiopische komijn, omum.
Ajowan werd waarschijnlijk voor het eerst gecultiveerd in Egypte. De Romeinen dachten dat het een soort komijn was en daar komt de naam Ethiopische komijn vandaan. Daarna kwam het rond 750 na Chr. via de specerijenroutes in India terecht. In de Indiase keuken wordt het veel gebruikt bij groenten, brood en curry’s. In de staat Gujarat is het een van de belangrijkste smaakmakers in de vegetarische keuken. De plant wordt nu voornamelijk gekweekt om er etherische olie van te maken.
Belangrijkste cultivatielanden zijn India, Iran, Pakistan, Afghanistan en Egypte.
Het ziet er uit als anijszaad, maar het is eigenlijk geen zaadje maar het gedroogde vruchtje van het eenjarige kruid. De uitgesproken smaak is een mix van anijs, oregano, tijm en zwarte peper. Gebruik het spaarzaam, omdat anders de bitterheid gaat overheersen.
De belangrijkste smaakcomponent is de etherische olie thymol (zit ook in laurier, nootmuskaat en nigella)
Smaakvrienden met:
- linzensoep of dahl
- groentegerechten en curries
- visgerechten
- brood, flatbread
- scrambled eggs
- en dus ook tsukémono pickles
Rooster de zaadjes voor gebruik of myoteer ze in ghee of olie. Deze handelingen halen de smaak omhoog en verminderen de bitterheid.
Niet culinaire toepassingen:
Parfum, antiseptisch middel in tandpasta, in ayurvedische medicijnen (omam water) bij problemen met spijsvertering, reuma, artritis en koorts.
Info en verkrijgbaarheid:
Ik heb heel veel boeken doorgespit op zoek naar info over dit kruidje. ‘Science of Spice’ van S. Farrimond was deze enige bron met goede informatie.
De specerij is verkrijgbaar in goed gesorteerde toko’s. Ik ben ‘m nog niet in biologische kwaliteit tegengekomen. Als Egypte een belangrijk productieland is, dan zou het voor de hand liggen dat het prachtige bio-dynamische project Sekem het zou kunnen kweken.