Al nagedacht wat voor pickle jij tijdens je kerstdiner serveert?
Een bijzondere stoofpeer kreeg ik cadeau. Een prachtig exemplaar met de sterallures van een chioggiabiet. Mooi rood geaderd vanbinnen. Ik vond het niet duurzaam om één peertje te gaan stoven en kreeg een eureka-tsukémono momentje: een stoofpeer had ik nog nooit in de pickle-pers gestopt! Deze impuls leidde tot een geweldige rijk smakende kerst-pickle! Een culi-zorg minder voor jou!

STOOFPEER-PICKLE
BEREIDINGSTIJD: 15 MINUTEN
WACHTTIJD: 24 UUR IN DE PICKLE-PERS
HOUDBAARHEID: 1-2 WEKEN IN DE KOELING 

  • 1 flinke stoofpeer
  • 2% zeezout van het vruchtgewicht
  • snuf kruidnagelpoeder
  • snuf kaneelpoeder
  • scheut rode port

Weeg de stoofpeer en bereken de hoeveelheid zout.
Snijd de hele stoofpeer (met schil en klokhuis) op een groentemandoline in zeer dunne plakken.
Doe de plakken in een ruime kom en pas de shio momi techniek toe: masseer en knijp met de hand voorzichtig het zout erdoor tot de perenplakjes gaan zweten. Zorg dat de plakjes heel blijven.
Doe de gezouten peer in de pickle-pers. Zet de deksel op de pers en laat 24 uur onder druk op kamertemperatuur picklen. Schep halverwege de pickletijd een keer om.
Laat de plakjes in een vergiet uitlekken. Druk ze in een schone theedoek voorzichtig droog.
Breng op smaak met de specerijen en port. Je kunt zelf de intensiteit aanpassen voor een verwarmende wintersmaak.