De vakanties zijn voorbij, het werk is weer volop begonnen. De vakantieperiode heb ik goed benut. Terwijl de meesten met een stapel romans op pad gaan, deed ik dat met een stapel vakboeken over voeding die al maanden op een stapel lagen te wachten om gelezen te worden. Zo heb ik een flink aantal (fermentatie)boeken doorgespit, met de computer er naast om aantekeningen te maken. 

Een van de boeken is het hbo handboek ‘Levensmiddelenleer’. 

Dat is een boek dat ik al jaren in de kast heb staan als naslagwerk waar ik iedere keer gericht iets in opzoek. Als voedings- en kookdocent voor o.a. de Groene Kookacademie en de Kraaybeekerhof blijf ik nieuwsgierig naar nieuwe en actuele kennis.

In het boek worden levensmiddelen per productgroep behandeld. Het geeft aandacht aan productie, distributie en wetgeving, warenwet, kwaliteitsachteruitgang en bederf, conserveermethoden, additieven en contaminanten. 

Nu was er een herziene druk verschenen, die ik nu toch maar aangeschaft heb. Tijdens de vakantie ben ik nu maar eens bij bladzijde 1 begonnen en heb het hele boek doorgespit. 

Het zelfde heb ik al jaren geleden een keer gedaan bij het vuistdikke boek ‘Over eten en koken’ van Harold Mcgee. Ook daar begon ik bij het begin en kon niet meer stoppen, ik verslond het boek als een spannende roman. Jammer alleen dat ik niet alles onthouden kan …

Ik beweeg mij in het circuit van de alternatieve en natuurvoeding. Het is voor mij best schokkend om te lezen wat voor productieprocessen gangbare massavoeding ondergaat. En hoeveel additieven en bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt. Bij de granen bijvoorbeeld staat geschreven: ‘ook worden zo’n 200 verschillende bestrijdingsmiddelen toegepast, onder andere tegen meeldauw, gele roest en diverse afrijpingsziekten. De bodem wordt regelmatig bewerkt met kunstmeststoffen om uitputting te voorkomen’.

Brrrrrrrrr…… ik ben blij dat ik al meer dan dertig jaar biologisch-(dynamisch) eet.