Heb je je kerstmenu al in beeld?
Dit jaar vieren we allemaal kerst in kleine kring en blijven we meer thuis. De kans is dus groot dat ook jij lekker gaat koken. Heb je er al aan gedacht om een tsukémono te gaan serveren?
Een pickle uit de pers is een verrassend knapperig groente bijgerechtje. Het geeft een extra textuur en kleur in je menu. Daarbij opgeteld dat een pickle je spijsvertering stimuleert en dat is een groot voordeel, want met kerst wordt er meestal zwaarder getafeld dan je normaal gewend bent! Het mes snijdt dus aan twee kanten.
Verzin & win!
Voor het tweede opeenvolgende jaar schrijf ik een tsukémono wedstrijd uit: verzin een kerst-pickle recept en win een glazen pickle-pers! Je maakt kans op de glazen pers die op de cover van mijn boek staat.
Om het je makkelijk te maken, kun je deze opbouw gebruiken voor je recept:
xx gram groente
x gram zeezout (2% van groentegewicht)
1 eetlepel xxx
½ theelepel xxx
een snuf xxx
Was en snijd de groente xxx.
Meng in een ruime kom al knedende met de hand, het zout door de groente en doe het vervolgens in de pickle-pers. Zet de deksel op de pers en laat de kool xx uur onder druk op kamertemperatuur picklen.
Laat de xxx in een vergiet uitlekken en knijp er voorzichtig zo veel mogelijk vocht uit.
Meng voor de marinade xxx in een kommetje.
Doe de xxx weer terug in de pickle-pers, meng de xxx erdoor.
Laat nog xx minuten onder druk op kamertemperatuur picklen.
Je mag culinair helemaal los gaan en een super feestelijke en decadente pickle creëren. De winnaar van vorig jaar voegde whisky toe als smaakmaker. Denk vrij, je pickle kan bijvoorbeeld een vegan knolselderijrollade, een polder fazant of Zeeuwse oester begeleiden. Voor inspiratie kun je hier de leukste kerst-pickle recepten van vorig jaar lezen.
Wedstrijdreglement
Deelname is mogelijk tot en met 26 december a.s.
Let bij je keuze voor verse ingrediënten op kwaliteit, seizoen en afstand. Met een ingevlogen asperge uit Peru scoor je geen bonuspunten. Heb je (nog) geen pickle-pers -je gaat hem wellicht nu winnen!- geen probleem: gebruik een kommetje, bordje en steentje.
Plaats jouw recept op je socials. Je begint je verhaal met:
‘Dit jaar serveer ik met kerst een tsukémono uit de pickle-pers.’
Je plaatst je verhaal en recept met foto en je gaat me taggen:
Facebook: https://www.facebook.com/PetervanBerckelVoedingFermentatie
Instagram: @petervanberckel
Je mailt tevens je recept en afbeelding(en) naar info@petervanberckel.nl
Met je deelname ga je akkoord dat ik jouw recept en foto met vermelding van jouw naam op mijn website en socials mag publiceren.
Wie weet staat er voor de jaarwisseling een glazen pickle-pers in jouw keuken!