Het is komkommertijd Wat doe je als je thuis komt van vakantie en de komkommers in de groentetuin zijn tot monsterlijke proporties doorgegroeid? Fermenteren, juist ja Peter! Bij de grootste vruchten schepte ik de zaadlijsten er uit en sneed ze in plakken. Vergeet niet het kontje van de komkommers af te snijden, want daar zitten enzymen die de fermentatie papperig kunnen maken. Om deze reden krijgt deze fermentatie ook meer zout (3%) dan normaal (2%). Vijzelde mosterdzaad en zwarte peper in mijn ‘bolle’ suribachi, plette flink wat tenen knoflook en sneed een paar uien in repen.
Zette mijn grootste pickle-pers van 5 liter op de weegschaal, tarra gewicht op nul en voegde alle ingrediënten toe. Opgieten met water tot alles onder staat. Van dat totale gewicht (ingrediënten + water) bereken je 3% zout. Zout los je op in gedeelte van dat water en giet je terug. Dek het af met tanninerijk druivenblad en zet het deksel er op. Ik gebruik geen persdruk, maar wel het gemak van pickle-pers om alles onder de pekelvloeistof te houden. Fermenteer 4-7 dagen op kelder/kamertemperatuur. Proef regelmatig op gewenste zuursmaak. Doe ze als ze goed zijn in glazen potten en bewaar onder de pekel in de koelkast tot enige maanden. Zo lang zal het niet duren, ze zijn vast eerder op. Het is tè lekker namelijk. Wat ook leuk is: voeg wat hopbellen toe (helaas is de hop in mijn tuin nog niet rijp).
Wil je nog meer gepicklede komkommer en courgette recepten zien? Kijk op de Inspiratie tab op mijn website voor: pickle met zoete miso dip en
|