Sopropo – de smaak van bitter

10-2021
Voor Nederland een nieuwe groente: sopropo, ook bittermeloen of bittergourd genaamd. In de Surinaamse keuken heeft ie een ereplaats. Kenmerkend aan deze komkommer met drakenhuid is zijn uitbundige bitterheid. Bitter is voor zoet en zout etende smaak-luilakken een lastige smaak. Maar bitter hoort er bij: life is bitter, life is sweet!
Ik ging speuren en kwam hem ook tegen in mijn Japanse kookboeken, daar heet de groente goya. Er wordt zelfs tsukémono van gemaakt.

Dit jaar hebben we ‘m voor het eerst van eigen erf! Het heeft er wel oktober voor moeten worden eer we konden oogsten uit onze kas. 

De sopropo is een rijke bron van antioxidanten, vitamines en sporenelementen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken, uitgevoerd op cellen, tonen aan dat de sopropo anti-diabetische eigenschappen bevat. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar deze groente om te kunnen aantonen dat het eten van de sopropo dezelfde werking heeft als insuline. Inmiddels wordt sopropo geteeld in de Flevopolder. Het Sopropo team van Horizon Flevoland zet zich in om Nederlanders er mee bekend te maken.

Bitter sweet sopropo salade

Ik maak geregeld het recept van Elizabeth Andoh uit haar onvolprezen vegan boek Kansha.

 • 1-2 sopropo
 • 1 theelepel fijn zout
 • ½ appel

  de saus
 • 3 eetlepels shiro miso
 • 2 theelepels gerstemoutstroop
 • 1 eetlepel citroensap
 • ¼ theelepel citroenzest
 • 1 eetlepel genmai-su rijstazijn
 • 1 eetlepel sesamzaad

Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Spoel het twee maal af in een kom met koud water, het zal iets schuimen. Laat uitlekken.

Breng in een pan ruim water aan de kook en voeg de plakjes toe. Laat op hoog vuur weer aan de kook komen voor 1 minuut. Laat uitlekken en laat de stukjes afkoelen uitgelegd op een schone doek. (Koel ze dus niet terug in koud water). Dep de stukjes droog en koel ze in een glazen pot in de koelkast voor 30 minuten tot 24 uur.

Rooster de sesamzaadjes (in een horoku).

 

Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar. Het originele recept kookt de saus in een pannetje zodat de suiker oplost. Ik gebruik graanstroop en verhit niet. Deze saus kan ook in de koeling bewaard worden. 

Serveren
Snijd de appel in dunne plakjes.
Mix net voor het serveren de helft van de misosaus door de bittere plakjes. Schep voorzichtig de appelplakjes er door.

Nog een recept tip:
Zout en blancheer ‘m zoals in vorige recept beschreven. 
Mix het vruchtvlees van umeboshi met wat zoet en masseer dat door de sopropo stukjes. Laat 2 uur tot 2 dagen marineren.

 

Ik stoei al een paar jaar met deze spannende groente en hij laat zich ook goed fermenteren!